För många personer innebär en god livskvalité att kunna bo kvar i sitt eget hem. Ett GPS-larm kan göra att vi skjuter fram insteget in i vården och göra brukarna mer självständiga. Det kan även kännas som en stor trygghet, för både brukare och närstående, att ha ett GPS-larm som varnar så snart faran är framme. Detta används ofta till personer med kognitiv nedsättning för att de ska våga gå ut på egen hand. Går att begränsa var personen får gå. Kan vara en trygghet för anhöriga.
Lösning som testas
Clips som går att sätta på exempelvis armen eller i skärpen, med en GPS-funktion.
Genomförande
Det är inom hemtjänsten, ett vårdlag, med två brukare. Antingen laddar personalen eller anhöriga GPSen och larmet går till larmtjänst. Då kommer personerna larma vårdlaget och meddelar att begränsningen är nådd, då ser de på gpsen var han är för att hämta hem. Brukaren kan även larma själv.
Så mäts resultatet
Följt upp med enhetschef, personal och anhöriga. Kostnaderna är detsamma som vanligt trygghetslarm. Brukarna tycker hittills att det har varit jättebra.
Tidsperiod
I augusti 2022 - sommaren 2023
Pågående arbete
Inom ramen för projektet har vi gjort omvärldsbevakning på andra kommuner och deras införande av GPS-larm.
Under testet kommer även rutiner och riktlinjer arbetas fram gällande GPS-larm.
Ska bara tas ett beslut på att breddinföras/inte.
Samarbetspartners
Karlskoga kommun har avtal med BRT (Bergslagens räddningstjänst) kring välfärdsteknik och är igång och ska göra ett test genom att erbjuda GPS-larm till några brukare i kommunen.
Hat Ihnen dieser Inhalt weitergeholfen?
Wenn Sie Feedback dazu senden möchten, was wir besser machen können, können Sie dies tun
Vielen Dank für Ihre Einreichung
Zuletzt aktualisiert: Mittwoch, 1. Februar 2023