Region Örebo county Region Örebo county
Search

Klimatklivet

Har du en idé som kan bidra till att minska samhällets klimatpåverkan? Då kan du söka investeringsstöd från Klimatklivet för att utföra åtgärden. Det finns också separata stöd för laddstationer att söka för både privatpersoner och andra aktörer.

Investeringsstöd från Klimatklivet

Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. Andra önskade effekter är spridning av ny teknik, marknadsintroduktion, bättre hälsa och sysselsättning samt att andra miljömål än "Begränsad klimatpåverkan" påverkas positivt. Åtgärder som bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser inom jordbruket är prioriterade.

När kan du ansöka?

Nästa ansökningsomgång kommer tidigast öppna under andra kvartalet 2023. Vi har fortfarande många ansökningar att hantera från den senaste ansökningsperioden 2022. Datum för nästa ansökningsperiod kommer att publiceras här så snart det är klart. Klimatklivet har möjlighet att ge stöd till och med 2026. Åtgärder ska vara genomförda senast 30 april 2026.

Vem kan söka?

Stöd från Klimatklivet kan sökas av företag, regioner, kommuner och kommunala bolag, föreningar, stiftelser med flera. Tänk på att även du som är jordbrukare kan söka stöd. Privatpersoner kan inte söka stöd genom Klimatklivet. 

Vad kan du få stöd för?

Åtgärder som tidigare fått stöd är konkreta klimatsatsningar inom exempelvis transporter, industri, bostäder, lokaler, stadsbyggnad och energi. Det kan handla om allt från transporter, biogas och infrastruktur såsom cykelbanor till destruktion av lustgas och att byta ut olja mot fjärrvärme.


Åtgärden du söker stöd för ska vara lokalt eller regionalt förankrad och ligga i linje med länets klimat- och energistrategi. Åtgärder som bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser inom jordbruket är prioriterade. Det går inte längre att söka stöd för informationsinsatser inom Klimatklivet.

Exempel på åtgärder som du kan söka stöd för:

  • Fasa ut fossil energi.
  • Ta tillvara restvärme.
  • Bygga tankstationer för förnybara drivmedel som till exempel biogas.
  • Bygga anläggningar för att öka återvinningen eller producera biogas.
  • Minska utsläppen av metan eller lustgas.
  • Installera laddstationer för elbilar på publika platser.
  • Köpa fossilfria tunga fordon eller arbetsmaskiner.

Exempel på åtgärder inom jordbruk:

  • Byte till förnybara bränslen i pannor.
  • Biokolspannor.
  • Biogasproduktion från gödsel.
  • Byte till eldrivna arbetsmaskiner och bevattnings- och gödselpumpar.
  • Elproduktion från biogas (el från biogas som har producerats genom rötning och som omvandlas till el i stationära anläggningar. För övrig elproduktion från solceller, vindkraft med mera är det inte möjligt att få stöd.)

Stödet söker du via Länsstyrelsens webbplats. 

Stöd för dig som vill bidra till den gröna omställningen

Undrar du vilka olika finansieringskällor som finns för energi- och klimatrelaterade investeringar och projekt i Sverige? Det finns många och de hanteras av ett flertal myndigheter, regioner och programkontor. Länsstyrelsernas Energi- och Klimatsamordning (LEKS) har sammanställt denna information för dig som vill bidra till den gröna omställningen.

Hållbar regional tillväxt på LEKS webbplats 

Laddstation för organisationer och bostadsrättsföreningar

Detta bidrag riktar sig till organisationer som vill installera laddpunkter som i huvudsak kommer användas av boende eller anställda.

Ladda bilen på Naturvårdsverkets webbplats 

 

Veronica Sund

Telefon: 010-224 84 43

E-post: veronica.sund@lansstyrelsen.se  

Carin Råberger

Telefon: 010-224 84 67

E-post: carin.raberger@lansstyrelsen.se  

 

 

 

Stödet söker du via Länsstyrelsens webbplats. 

 

Kontaktperson hos Länsstyrelsen

Veronika Sund

Telefon: 010-224 84 43

E-post: veronica.sund@lansstyrelsen.se  

 

 

 

Did the content help you?

Last updated: Friday, January 20, 2023