Information till förskola
Smittväg
Huvudlöss smittar genom direkt kontakt hår mot hår, när barn sitter nära varandra huvud mot huvud. Det finns en viss möjlighet, även om det är ovanligt, att lössen kan spridas via kammar, borstar och barnens mössor (om man lånar av varandra).
Får barnet vara på förskola?
Barnet kan återgå till förskola efter behandling.
Sjukdomsinformation
Huvudlöss är vanligt bland barn på förskolan. De har ingenting med dålig hygien att göra och sprider ingen smitta.
Lusen är 2-3 mm lång, smutsgul och nästan genomskinlig, eller mörkbrun om den sugit blod. De lever av människors blod och lever ungefär en månad. Äggen, så kallade gnetter, sitter fastcementerade på hårstrået nära hårbotten. Efter cirka en vecka kläcks de till nya löss. En lus kan inte flyga eller hoppa och utanför hårbotten har den svårt att förflytta sig och torkar oftast ut inom ett dygn.
Enstaka fall av löss bör alltid föranleda en misstanke om att fler barn smittats. Alla barn i förskolegruppen bör undersökas. Det enklaste sättet att upptäcka om barnet har löss är att använda en så kallad luskam. Kammen ska ha täta och styva tänder. Om kammen är ljus syns lössen bäst. Du kan också kamma över ett vitt papper, eller ett vitt lakan. Endast de som har löss ska behandlas. Behandlingen ska upprepas efter en vecka. Efter behandling ska håret luskammas i två veckor. För att undvika återsmitta är det viktigt att barnen i förskolegruppen undersöks och luskammas regelbundet under ungefär två- tre veckor tills utbrottet är över.
Det vanligaste symtomet är kraftig klåda i hårbotten, rivmärken och ytliga sår runt öron och i nacken. Många får inga symtom alls vilket fördröjer diagnosen och ökar risken för spridning.
Det kan ta flera dagar, ibland veckor, från tiden då löss överförs tills att löss och gnetter upptäcks i hårbotten.
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 4 november 2022